AJUNTAMENT DE BELLVIS Administracions públiques Bellvís Lleida

Bellvís acull l’exposició ‘Dones que donen nom a Lleida’

01/03/2023

La sala 1 d’octubre del Casal Cultural de Bellvís acull l’exposició ‘Dones que donen nom a Lleida’, inaugurada ahir per la diputada d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, i l’alcalde de Bellvís-Els Arcs, Joan Talarn. La mostra, que romandrà oberta al públic fins el 19 de març, és una iniciativa de l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida que, després d’estar un any exposada a la pròpia Diputació, va començar a itinerar el passat mes de gener i abans d’arribar a Bellvís ja ha estat exposada a Maldà i el Castell del Remei.

Es tracta d’una exposició amb imatges elaborades per l’il·lustrador Ermengol que mostra la biografia de 12 dones del territori que han destacat en diferents camps com la ciència, la cultura i la política i que han fixat al món el nom de Lleida.

La diputada Helena Martínez ha explicat que aquesta exposició ha servit per reivindicar les dones que ens han precedit i reconèixer la seva contribució històrica en diferents àmbits, ja que malauradament en molts casos, no se’ls ha donat el reconeixement que es mereixen. “Dones que donen nom a la història de Lleida des de diferents àmbits i punts del territori, moltes vegades no reconegudes ja que la història majoritàriament ha estat escrita per homes, però recordem que tant història com Lleida són noms de dones”, apunta Martínez.

Les protagonistes de la mostra son Aurembiaix d’Urgell i de Subirats, Margarida Rugall, Zoe Rosinach i Pedrol, Martina Castells i Ballespí, Maria Rúbies i Garrofé, Victorina Vila i Badia, Teresa Torrelles i Espina, Dolors Piera i Llobera, Aurèlia Pijoan i Querol, Concepció González i Maluquer, Rosa Viñals i Lladós i Maria Mercè Marçal, dones representants d’èpoques molt diverses, des del segle XII i fins a l’actualitat i que van ser rellevants per la tasca que van dur a terme.

Joan Talarn, per la seva banda, ha destacat que “sempre és un orgull per a una població del Pla d’Urgell reivindicar Maria Mercè Marçal, una de les poetesses més singulars i més nacionals de la llengua catalana”.